1996

nyarán a XVIII. kerületi Művészeti Egyesület Nemzetközi Művésztelepén voltam egy TurulGyöngyvirág utcai villában. Itt találkoztam Török Ibolya szobrászművésszel, akinek segítségével megismerkedhettem a tűzzománc készítéssel. Ibolya végtelen türelemmel mutatta meg a tűzzománc készítés titkait. Segítségével készült el elsőként a Turul című sodrony-zománcképem.

A sodronyzománc ősi magyar technika, de őseink főként ékszerek díszítésénél alkalmazták.

1996-ban az Esztergomi Prímás szigeti Zenedében volt a nyári festő táborunk. A ze-Esztergomne háza ideális feltételeket biztosított az alkotó munkához. A gyönyörű város, a bazilikával igazi festői téma lett. Az ötödik napon, az esti korrektúránál Tanár úr azt mondta, hogy ha még egy bazilikát lát holnap este, akkor megszökik.

Valóban mindenki azt festette. Ebből persze én sem maradhattam ki.

Itt volt időm megfesteni egyik érdekes és a maga műfajában egyedi stílusban készült képemet, a Tutyi varrógépet.

tutyikFiatal koromban hosszú évekig egy textilgyárban dolgoz-tutyivarrotam, és amikor megnyílt a Textilmúzeum nagy érdeklődéssel látogattam meg. A múzeumban feltűnt egy masszív öntöttvas lábakon álló, gép, az un. Tutyi varrógép. Ekkor tudtam meg, hogy a tutyi, nagyanyáink gyapjú cipője volt, vastag talppal és hímzett felsőrésszel.

Festés közben jött az ötlet, ha már textilgépről van szó, tekerjük be a fekete öntöttvas lábakat ruhaanyaggal. Így született meg a színes Tutyi varrógép.

Ezt a technikát később több képemen is alkalmaztam.

1996-ban a Tanár urat meghívták a Vasas Vörösmarty Művelődési Házába (Golgota tér) szakkört tartani. A Képzőművész Körünk tagjai ott is látogatták a foglalkozásokat, melynek helyszíne az épület tornyában volt.

A VIII. kerületi művészek részvételével közösen megalapítottuk a Torony Műhely egyesületet, melynek vezetését Pálfi Ági vállalta. A ház un. Tükör termében évente két alkalommal is rendeztünk kiállítást.

18kiallPálfi Ágiék kertjében többször rendeztünk pikniket. Egy alkalommal Piroska kezéből lehulltak a fűbe a kölesgolyók, mire a Tanár úr felkiáltott, nézz oda milyen szép az okker a zöldben! Mindig a színekben gondolkodott.

A XVIII. kerületi Önkormányzat pályázatán többen is részt vettünk. A földszinti aula megtelt a képeinkkel. Több kategóriában, többen nyerünk díjakat. Engem a festészet I. díjával jutalmaztak.