1992

novemberében Okányi Kiss Ferenc felkérésére nyílhatott meg a Rózsa Művelődési Házban az első önálló festmény kiállításom. Okányi Kiss Ferenc a Magyar Köztársaság Érdemkereszt arany fokozatával kitüntetett közíró, költő, korábban a Fiatal Művészek Klubjának vezetője, megnyitómajd a Havanna Közösségi Ház, később a Rózsa Művelődési Ház művészeti vezetője volt.

Élete fontos céljának tekintette a kezdő írók, költők, festők felfedezését, megjelenéshez való juttatását.

Az első kiállítás élménye semmihez sem hasonlítható örömteli esemény.

A megnyitót Tanár úr tartotta, gyengéd biztatással és nagyon nagy szerénységgel azt mondta, hogy ő megtanított a szavakra, de a novellát nekem kell megírnom.

Amire tanított több volt a „szavaknál”, az maga volt a regény, megannyi aprónak tűnő, de máig megőrzött jó tanáccsal. A színek és formák összhangjáról, a hideg-meleg színek egymásra hatásáról, a perspektíváról, a kompozícióról és az elvonatkoztatásról tartott előadásaival.

Minden festészeti anyagot, technikát megismertetett velünk, azok kezelését a gyakorlatban is bemutatta. Nincs az az iskola, ahol többet lehetett volna tanulni.

1992

decemberében a Havanna Közösségi Ház felvette Kondor Béla festőművész nevét. Ettől kedve a festő kört   Kondor Béla Közösségi Ház Képzőművész Köre néven jegyeztük.

A Képzőművész Körben az elmúlt 29 év alatt közel hatvanan fordultak meg.

Gauguin

Kezdetben Rosta Erzsi volt a kör titkára, aki évente írta tevékenységünkről a beszámolókat és szervezte a programokat. Vele együtt készítettük el minden évben pályázatunkat, Körünk anyagi támogatására.

1992-ben pályázati támogatással vehettünk rész az erdélyi Szovátán alkotótáborban, feledhetetlen élményekkel gazdagodva.

Tanárunk, Buna Konstantin vezetésével legalább félévente megtekintettünk egy-egy jelentősebb kiállítást.

A tárlatvezetések alkalmával tanultuk meg nem csak nézni, hanem látni is a művészi alkotásokat. A múzeumlátogatásokat, művészettörténeti előadások vezették be, melyeket a szakköri foglalkozásokon hallhattunk. Mint száraz szivacs, ittuk a tudnivalókat.

Tanultunk a színkeverésről, az elvont fogalmak ábrázolásáról, a nagy művészek művei másolásának tanulságairól.

Ezt követően kaptam kedvet kedvencem, Paul Gauguin tahiti képeinek másolására.

Nagy élmény volt az ő hihetetlen gazdag színvilágában járni.